fbpx

Капсулата Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция

Вчера НАСА и SpaceX отвориха нова страница в епохата на космическите полети на САЩ с успешното изстрелване на капсулата Crew Dragon на върха на ракетата Falcon 9. Точво в 22:22 часа българско време двамата астронавти Боб Бенкен и Дъг Харли се отделиха от земята с ракетата, собственост на компанията на Илон Мъск и станаха първите хора, изпратени в орбита, след като САЩ закри програмата на совалките през 2011 година.

Днес, след почти 19 часов полет на ракетата, точно в 17:17 бе написана още една страница от тази история, след като екипажът на Crew Dragon достигна успешно модула „Хармония“ на Международната космичека станция (МКС) и автоматично се скачи.

Съвсем скоро се очаква двамата астронавти да се присъединят към космонавтите, които са в станцията от „Eĸcпeдиция 63″ – aмepиĸaнcĸия ĸoмaндиp Kpиc Kacиди и pycĸитe лeтaтeлни инжeнepи Aнaтoли Ивaнишин и Ивaн Baгнep, ĸoитo пpиcтигнaxa нa MKC нa 17 aпpил т.г. cъc „Coюз MC-15“.

Колко ще работят Бенкен и Хърли на МКС още не е ясно – между 30 и 119 дни. Което означава, че ще се върнат на земята не по-късно от 23 септември 2020 г. Те трябва да кацнат с капсулата „Drаgоn“ на плаваща баржа в Атлантическия океан, където ще ги чака корабът Go Navigator.

МКС, най-скъпоструващият обект, построен от човечеството, е изградена на ниска околоземна орбита – приблизително 360 км над планетата и се движи със скорост 27743 км. в час. За да достигнат МКС и да се позиционира, „Dragon“ направи няколко обиколки на планетата.

Всъщност, „Dragon“ вече е бил на МКС – на 25 май 2012 г. той стана първият частен космически кораб, който се е скачил с орбиталния комплекс. На 10 октомври същата година той отново се скачи с МКС като носеше и полезен товар. И двата полети бяха без екипаж. От 2010 г. корабът е стартирал 22 пъти, а специано на станцията Dragon вече е доставил 43 тона полезен товар, а е свалил на Земята около 33 тона.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!