fbpx

Капитан II ранг Герман Славов: За духа на „Тихина“ и как се става част от Морския специален разузнавателен отряд

Снимки: „Тихина“

През пролетта на следващата година Министерството на отбраната (МО) ще даде възможност на 8 бъдещи военнослужещи да станат част от най-елитното военно формирование у нас – Морският специален разузнавателен отряд (МСРО). Конкурсът беше публикуван с Обява №7147/19.11.2020 г., а 6 от вакантните длъжности са за „Младши разузнавач в морска специална разузнавателна група.“

Във Flightzone.bg за военно формирование 22580, по-известно като „Тихина“, ви разказахме вече в поредица от няколко статии. В една от тях ви запознахме с основните задачи, които бойните ни плувци изпълняват, както в дневни, така и в нощни условия. Вече знаете също, че МСРО е единствената бойна част, където военнослужещите са едновременно и парашутисти, и водолази.

В МСРО не се допуска всеки. За да стане част от редиците на 22580 бъдещият боен плувец трябва да притежава определени качества, които са далеч над изискванията за кандидатите в останалите подразделения на МО. Какви са те? Как да станете част от екипа на „Тихина“, може да научите лично от командира на МСРОкапитан II ранг Герман Славов в следващите редове:

За предназначението на МСРО и задачите, които се изпълняват в „Тихина“…

К-н Славов: Предназначението на МСРО е да изпълнява три основни типа задачи. Първият тип това са разузнавателни задачи, където използването на оръжие е само при крайна необходимост. Те са свързани с наблюдение на обекти и добиване на разузнавателна информация. Вторият тип задачи са т.нар. „директни акции“ или „директни действия.“ Това са бързи скоротечни действия с използване на огнестрелно оръжие. Третият тип задачи е подпомагане на партньорски структури, както в мирно, така и във военно време.  По отношение на задачите, изпълнявани от МСРО,  така е било от основаването на „Тихина“ до днес. Естествено сега трябва да се вземат предвид някои особености, които произтичат от съвременната среда за сигурност, погледнати през призмата на нашите коалиционни задължения и национални отговорности. Следва да отчитаме и факта, че подобни формирования от партньорските държави от НАТО разполагат с повече ресурси от нас, което предопределя и повече от нашите способности и съответно по-голям кръг от задачи. Именно към това и се стремим – да скъсяваме дистанцията между тях и нас за да постигнем пълна съвместимост.

Като цяло отличителна характеристика на бойните плувци е изпълнението на изброените задачи в морска среда, но морските командоси се подготвят да ги изпълняват и на сушата. При нас водолазната подготовка е най-важна и е профилирана в определено направление и това не е самоцел. Военните водолази по правило са няколко вида. Всички те първоначално са леко водолази – до 40 метра и имат еднакви умения, но допълнително получават различни квалификации за дълбоко-водолази, които се спускат на голяма дълбочина, за технически водолази, за водолази-взривници. Ние като бойни плувци, освен отлични умения във леководолазното дело, следва да усвояваме и тактически способи и процедури по използване на оръжие и взривни вещества под и над вода и в крайбрежната зона. Много важно за нас е подводното придвижване. В тази връзка наблягаме на подводни преходи по няколко колена, от т. А до т. Б в морето или от морето към сушата. За преодоляване на големи дистанции под вода използваме системи за подводно придвижване, но тренираме и придвижване без такива системи т.е. разчитаме на нашите плавници и плувна издържливост с водолазен апарат, но и без него. Опитни сме и в използването на високоскоростни моторни лодки

За това кое би мотивирало младите хора да станат част от формированието…

К-н Славов: Бих казал, че духът на „Тихина“ е една комплексна комбинация от няколко мотивационни фактора. На първо място това е възможността да се служи на Родината в единственото формирование в Българската армия, където военнослужещите от бойните подразделения са едновременно и парашутисти, и водолази. Това от само себе си изисква много качества, както физически, така и психологически в сравнение с много други формирования в българската армия, дори и в сравнение със Силите за специални операции от бившата 68-ма бригада, която понастоящем е СКСО.

Бих казал, че нашето формирование в пълна степен отговаря на дефиницията за Сили за специални операции – съчетава в себе си специализирано оборудване, специални тактики, техники и процедури и специално подбрани и обучени военнослужещи за провеждане на неконвенционални бойни действия. На второ място това е приключенският живот, който само „Тихина“ може да осигури чрез себедоказване под вода, над вода, във въздуха и на сушата. Но това е и живот, в който боецът се подготвя за истински битки и бойни ситуации с нагласата, че това не е игра и че може във всеки един момент от време да получи заповед за да участва в тях. Привлекателна разбира се е и  финансовата мотивация в т.ч. и възможността за ранно придобиване на право за пенсиониране. Естествено, финансовият въпрос никога не е бил водещ мотив при кандидатстване в МСРО, но е важен, защото се изпълняват доста рискови и сложни задачи, които отнемат много от личното време и за съжаление малко от здравето. А за това хората, които се наемат да вършат такива неща, следва да бъдат достойно оценени и компенсирани. Още повече, че те се намират трудно в днешно време.

За качествата на бъдещият боен плувец…

К-н Славов: Като цяло в МСРО никога не се е търсил този тип личност от филмите като „супергерой“ или супермен, например. Търсят се хора с добра физическа подготовка, които да умеят да плуват сравнително добре, но не само в басейн или спокойно море, но и в по-сложни метеорологични условия в морска среда. Важни са и медицинските показатели и психологическите качества на кандидата. Той трябва да е разумен, решителен, инициативен и едновременно с това да има трезва преценка за риска, да не си прави излишни илюзии за това какво го очаква. Кандидатът трябва да умее много добре да работи в екип и да се съобразява с ценностите на групата, а не да е индивидуалист.

За подготовката…

К-н Славов: На първо място кандидатът трябва да е сигурен в желанието си, че иска да работи такава професия, да си направи точна оценка на здравословното и физическо състояние и съответно да прояви воля, за да бъде готов да покрие нормативите за физическа подготовка. Ние я проверяваме в един или в два дни в няколко плувни дисциплини, които са 100 м спринт в свободен стил до 2 минути, минимум 22 метра под вода и 1000 м за издръжливост. По отношение физическата подготовка на сушата има крос 5000 м, совалка 10х10, упражнения за сила и ловкост – набирания на висилка, лицеви опори и коремни преси. 

Предвидено е конкурсът да се проведе по график от 04 до 11 март 2021 година. Пълната обява може да видите тук.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: