fbpx

Какво предвижда мащабното преустройство на летище Граф Игнатиево заради новите F-16?

Снимка: Владимир Касабов/Flightzone.bg

Военното летище в Граф Игнатиево е на път да се превърне в строителна площадка, съобщава Marica.bg. Това стана, след като Министерство на отбраната внесе инвестиционно намерение за изграждане на нова и модернизация на съществуваща инфраструктурата. Тя трябва да отговаря на новите изисквания за експлоатация и поддръжка на новите бойни самолети F-16 Block 70, които страната ни купи от САЩ. Документацията е внесена в РИОСВ-Пловдив и се чака становище на екоинспекцията.

Предвижда се дейностите по реализацията на инвестиционното намерение да се извършат в периода от 2020 година до 2023 година. Те включват строително-монтажни работи по изграждане на нови и ремонт на съществуващи сгради и съоръжения, както следва: Премахване и изкореняване на дървета и храсти в района за основната нова инфраструктура – около 140 дка.

Съборени и премахнати ще бъдат и някои сгради с отпаднала необходимост, като арочни укрития, подземни и надземни резервоари в склад за ГСМ.

Предвижда се и изграждането на нов складов район за въоръжение и боеприпаси. В момента на територията на летището се използват един район за съхранение на въоръжение и боеприпаси и един район за обслужване и подготовка на въоръжение и боеприпаси.

„Съоръженията и в двата района не отговарят на изискванията за съхранение и обслужване на авиационно въоръжение и боеприпаси за F-16 Block 70, съгласно нормативните документи“, става ясно от депозираната документация. Затова се предвижда изграждане на нов складов район за въоръжение, на мястото на съществуващия. Част от сградите и съоръженията в новия ще бъдат ново строителство, а други ще се осигурят след извършване на ремонт на съществуващи сгради в района.

Предвиден е и ремонт на пистата за излитане и кацане на самолети.

На летището се предвижда още изграждане на нова сграда „Аварийно-спасително и противопожарно осигуряване”, за да се създадат необходимите условия на работа и носене на дежурство на личния състав на противопожарната служба, както и за съхранение и поддръжка на наличната противопожарна и аварийно-спасителна техника.

Ще има и проектиране и изграждане на нов „Комплекс за дежурни самолети – запад”.

От военно летище Граф Игнатиево се носи бойно дежурство Air Policing (мирновременна мисия на НАТО, включваща използване на системата за наблюдение на въздушното пространство и управление, системата за командване и управление на Военновъздушните сили и подходящи сили и средства за противовъздушна отбрана, включително изтребители, с цел защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО).

Новият комплекс дежурни самолети – запад ще създаде необходимите условия за авиационната техника и личен състав, непосредствено осигуряващи носенето на бойното дежурство. За тази цел се предвижда изграждането на нов хангар за самолети, прилежаща бетонова площадка с обособено паркомясто за самолет, както и сграда за личен състав.

В дългосрочен план се предвижда извършването на реконструкция на действащата Летищна контролна кула. Възможно е и изграждането на нова такава на подходящо място, при запазване на съществуващата.

В района за обслужване на новите бойни самолети се предвижда още изграждането хангар за обслужване и ремонт на самолет F-16 с административна част, сграда за ескадрила „Оперативна подготовка на самолет F-16.

Това са само малка част от планираните реконструкции и модернизиране на военното летището край Пловдив, което има стратегическо значение за страната ни и се ползва за охрана и отбрана на въздушният суверенитет на държавата ни. Планираните дейности по модернизацията са описани от МО и внесени в РИОСВ-Пловдив в 19 страници.

Очаква се екоекспертите да се произнесат.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!