fbpx

Историческо кацане: SpaceX върна на Земята астронавтите от първия частен космически полет

Снимки: NASA

Два месеца след като отвориха нова страница в епохата на космическите полети на САЩ, астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли се върнаха успешно на Земята с капсулата Crew Dragon, с която компанията SpaceX осъществи първия частен пилотиран полет в космоса.

Капсулата на Бенкен и Хърли кацна успешно на едно от планираните за целта места в Мексиканския залив, около 21:48 ч. българско време.

Успешният край на мисията бе и очакванията повод НАСА да обяви нова ера в космическите полети, защото той предполага, че тя може да продължи с плановете си да възлага целия транспорт на хора в земната орбита на частни компании като SpaceX. Това е важно, защото средствата, които американската космическа агенция няма да заделя за изпращане на апарати например от Международната космическа станция, ще може да се пренасочат към приоритетите на САЩ – изпращане на астронавти до Марс и Луната.

Припомняме, че Demo-2 беше изстреляна на 30 май от космическия център “Кенеди” във Флорида. След като достигнаха орбита, Боб и Дъг нарекоха своя космически кораб “Endeavour” в чест на първата совалка, на която всеки от тях е летял.

На височина около 5.5 км се активираха спирачните парашути на кораба, а след няколко минути – на височина около 2 км, се отвориха и четирите основни парашута.

Те забавиха Crew Dragon Endevour до скорост за безболезнено приводняване – от 563 до едва 24 км/ч (при 50 пъти по-голяма от първата скорост, докато апаратът бе в орбита). След успешния край Бенкен и Хърли трябваше да прекарат около час в носещата се из Мексиканския залив капсула до пристигане на екипите, които да ги прегледат и приберат.

Цялото пътуване до приводняването продължи 21 часа. В края на септември предстои и първата шестмесечна мисия на Dragon – Crew-1 – която ще изпрати на борда на МКС трима астронавти от НАСА и един от японската космическа агенция.

По време на престоя си в Космоса Бенкен и Харли проведоха няколко експеримента. Престоят им на борда на МКС продължи 62 дни. Двамата астронавти прекараха общо 64 дни в орбита.

Кацането на Боб Бенкен и Дъг Харли е историческо, тъй като се случва за пръв път след приземяването на Томас Стафорд, Ванс Бранд и Доналд “Дейк” Слеъйтън се приземиха в Тихия океан край брега на Хаваи на 24 юли 1975 след теста на проекта Аполо-Съюз.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!