fbpx

Загубите на авиацията могат да достигнат 314 милиарда долара заради коронавируса, прогнозира МАВТ

Очакваните загуби за авиосектора, причинени от пандемията от коронаврус, могат да нараснат до 314 млрд. долара или с 25 процента над прогнозираното по-рано. Това съобщи днес Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ – IATA), цитирана от Ройтерс, предаде БТА.  

Прогнозата от 24 март бе за загуби от 252 млрд. д. при спад с 55 процента на приходите от пътници през 2020 година спрямо миналата година. Трафикът, измерен в километри, пропътувани от пътниците, вероятно ще се свие с 48 процента тази година спрямо очакваните по-рано 38 процента. Възстановяването обаче ще бъде по-бавно, а кризата – по-дълбока от очакваното преди месец, посочи генералният директор на МАВТ Александър дьо Жуниак в интервю. 

Пандемията на практика парализира въздушния транспорт, много авиокомпании спряха от движение самолетите си и не се знае кога ограниченията ще бъдат смекчени. МАВТ очаква първо отново да бъдат възобновени вътрешните връзки, а след това и международните, както това стана в Китай. Организацията разработва тристепенен план за стимулиране на доверието на пътниците в летенето, възстановяване на доверието на правителствата и получаване на одобрение от здравните власти. По думите на Дьо Жуниак възстановяването на доверието отчасти ще зависи от мерките за контрол и тестване, които ще бъдат прилагани, както и от наличността на специално оборудване. 

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!