fbpx

Гражданските полети в Кабул се възобновяват в понеделник

Граждански полет ще свърже Исламабад с Кабул в понеделник, 13 септември, за първи път откакто талибаните поеха контрола над властта в Афганистан. Това съобщи днес говорител на пакистанската авиокомпания ПИА (PIA – Pakistan International Airlines), предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

„Имаме всички технически разрешителни за въздушни операции“, посочи говорителят пред АФП. До момента са постъпили 73 заявки от заинтересовани пътници, което по думите му е много обнадеждаващо.
Говорителят уточни, че голяма част от търсенето идва от организации за помощ и журналисти, желаещи да заминат за Кабул.

Това е първият граждански полет, обявен след завземането на властта от талибаните в Афганистан, което бе предшествано от напускането на последните американски войски на 30 август.

За първи път международен, но не с търговска цел пътнически полет бе изпълнен от Кабул в четвъртък. Той бе последван от друг, извършен от „Катар еъруейз“ в петък с 158 пътници на борда, включително американци, германци, канадци, французи, нидерландци, белгийци и маврицийци, припомня АФП.

В края на август летището в Кабул беше сцена на хаос с хиляди афганистанци, които, уплашени от завръщането на талибаните, отчаяно се опитваха да се качат на самолети от гигантския въздушен мост, организиран от САЩ.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: