fbpx

Военнослужещи от СКСО, ветерани и приятели почетоха 100-годишнината от рождението на големия парашутист полк. Стефан Калъпчиев

Снимки: Димитър Ставрев

На 22 януари 2021 година се навършват 100 години от рождението на легендарния български парашутист полковник Стефан Костадинов Калъпчиев, припомниха от пресцентъра на Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

На паметника на героите парашутисти на площад „Народно събрание“ в гр.София, военнослужещи от СКСО поднесоха венци и цветя от командира генерал-майор Явор Матеев и от целия личен състав на командването – наследник на славната парашутна дружина. На мероприятието присъстваха още синът му Валери Калъпчиев, негови съратници и колеги сред които доайена на Парашутно-десантната служба на ВВС о. з. полк. Любомир Пръвчев, членове на Съюза на парашутистите в България начело с председателя на клуба в София Стефан Гълъбов, съобщиха от Pan.bg.

Кой е полковник Стефан Калъпчиев?

Роден е на 22 януари 1921 г. в село Грамада (дн. квартал на Благоевград). Като ученик е деен член на РМС. Участва в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. Ятак на своя брат, партизанина Никола Калъпчиев и Годноджумайската партизанска чета. През 1943 г. е мобилизиран в окупационния корпус в Югославия. Дезертира и става партизанин в Югославската народна освободителна армия. Участва в посрещането на мисия „Виктор“ (парашутна група на Иван Винаров, Щерьо Атанасов и др.) за усилване командването на НОВА. Техният десант го спечелва за парашутизма. Става първия командир на Интернационалния войнишки батальон от състава на НОВА. Провежда диверсионни акции в тила на Вермахта в Югославия.

След 9 септември 1944 г. започва да се занимава с парашутизъм. Служи в БНА. Командир на Парашутната дружина, началник на Военното училище (във Враждебна) и Парашутно-десантната служба на ПВО и ВВС.

Въвежда височинните скокове със задържане и незабавно отваряне на парашута (1957 г.). Постига 5 световни и 7 републикански височинни рекорда по парашутизъм. Той е първият българин, който изпълнява парашутни скокове чрез катапултиране. Извършва над 2000 парашутни скока. Награден от FAI (FÉDÉRATION AÉRONAUTIQUE INTERNATIONALE) за особени заслуги към авиационните спортове с почетния диплом „Пол Тазандие“. Загива на 25 февруари 1964 г. на летище Божурище при скок с парашут от вертолет, на 43-годишна възраст.

Синът на полк. Калъпчиев, Валери заяви:

„Радвам се, че има хора които не са забравили полк. Калъпчиев като полк. Любомир Пръвчев с който сме скачали заедно в Балчик през 1963 г., като полк. Карашки който ми бе командир през 1971 г. и всички останали. Ние сме продължители на тези които са загинали при Страцин, Стажин и Куманово, и на тези загинали в мирно време като полк. Крумов, полк Калъпчиев и старши лейтенант Чавдар Джуров. До 9 май 2021 г., Деня на победата над фашизма и хитлеризма ще основем фондация „полк. Стефан Калъпчиев“ и ще създадем Парашутна дружина „Пирински соколи“ с цел патриотично възпитание и подготовка на защитници на Родината“.

Спомените на ветераните за полк. Калъпчиев може да прочетете тук.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: