fbpx

Великобритания ангажира DRONE DOME на Rafael за обезпечаване сигурността на срещата на Г-7

Британското Министерство на отбраната използва системата за противодействие на безпилотни летателни апарати DRONE DOME на израелската държавна компания Rafael, за да осигури безопасността на световните лидери по време на срещата на страните от Г-7 през юни т.г. в Корнуол, Англия, съобщава Pan.bg.

Преди 3 години Министерството на отбраната на Великобритания купи няколко системи DRONE DOME, които успешно използва в много оперативни сценарии, включително за защита както на място, така и на участниците в тазгодишната среща на държавите от Г -7.

DRONE DOME на Rafael e иновативна, изпитана в бойни действия система за противодействие на безпилотни летателни апарати (C-UAS), която осигурява защита срещу вражески дронове при всякакви атмосферни условия и има 360° кръгово покритие. Тя предлага модулна, стабилна инфраструктура, състояща се от електронни заглушители и сензори, уникални алгоритми на изкуствен интелект за ефективно осигуряване на безопасността на застрашено въздушно пространство.

Усъвършенстваната технология на DRONE DOME позволява на системата ефективно да се справи със заплахите от дронове и други безпилотни летателни апарати чрез откриване, идентифициране и неутрализирането им. Когато системата идентифицира заплаха, тя насочва лазера към целта, прихваща я, проследява и с уникалната си, интегрирана лазерна технология я неутрализира със soft и с hard-kill противодействащи мерки. Лазерната система работи надеждно при всякакви метеорологични условия и нанася минимални щети на заобикалящата среда.

Възможностите на DRONE DOME да използва изкуствен интелект, заедно с усъвършенстваните лазерни и сензорни системи, осигуряват по-точна картина на появилата се заплаха. Тази допълнителна информация позволява на системата едновременно да открива и да идентифицира по-прецизно конкретни елементи на заплаха, а също по-бързо и по-ефективно да неутрализира целта.

Гъвкавостта на системата позволява използването й за военни и граждански цели. Тя предлага усъвършенствана защита за маневрени сили, чувствителни съоръжения, защита на границите, както и за все по-уязвими граждански обекти като летища и друга обществена инфраструктура.

Меир Бен Шая от отдела “Маркетинг и бизнес развитие на системите за противовъздушна отбрана” в Rafael, заяви: “Компанията Rafael вижда две нови и ключови тенденции в сферата на борбата с безпилотните летателни апарати, срещу които DRONE DOME осигурява ефективна защита. Първата е броят на безпилотните летателни апарати, използвани по време на атака, и оперативната необходимост да се противодейства на множество едновременни нападения; това е важно предизвикателство, с

което всяка успешна система трябва да може да се справи. Втората тенденция е видът на използваните апарати. Преди системите за противовъздушна отбрана бяха разработени, за да търсят конвенционални самолети, големи безпилотни летателни апарати и ракети, но днес отбранителните съоръжения трябва да се справят и с по-малки, по-бавни, нисколетящи заплахи, които стават все по-автономни. Съвременните заплахи са сериозно предизвикателство за разузнавателните и радарните системи, които са създадени предимно за търсене на по-големи, по-конвенционални цели. Тези нови заплахи изискват hard-kill решения и точно по тази причина Rafael разработи своята система за лазерно прихващане, интегрирана в DRONE DOME”.

Използването на DRONE DOME по време на срещата на лидерите на държавите от Г-7 е доказателство за успеха на системата и удовлетвореността на потребителите й по света, включително и на британското Министерство на отбраната. Оперативна, доказана в бойни действия и много надеждна, DRONE DOME непрекъснато показва способностите си в реални условия.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: