fbpx

Българският флаг на ултралекия самолет на 19-годишната зара, която прави опит за рекорд

На 18 август, 19-годишната Зара Ръдърфорд стартира своя уникален опит за поставяне на нов световен рекорд за най-млада жена, направила солова околосветска обиколка с ултралек летателен апарат.

Интересното в случая, е че върху летящата машина на Зара Ръдърфорд има и още един флаг – този на България. Зара го е поставила в знак на почит към българския народ. Причината – българската технологична компания ICDSoft е основен спонсор и финансира начинанието ѝ.

Маршрутът включва рекордните 52 страни от 5 континента. Първоначално тя се е насочила към Великобритания, а след това маршрутът и поема към Исландия, Гренландия, Канада, САЩ, Латинска Америка до Колумбия и обратно през Аляска до Русия, Китай, Индонезия, Индия, Средния Изток и обратно в Белгия. На седалката зад нея, пристегнат здраво, вместо пътник ще лежи огромен мех (turtle pack), пълен с допълнително авиационно гориво.

Тийнейджърката излетя с малкия двуместен самолет Shark от летище в Западна Белгия в 09:00 часа (UTC) – половин час по-късно заради влошено време и направи първата си спирка на летище Попхам в Хампшър.

Зара има двойно гражданство – Великобритания и Белгия. Тя е млад пилот, с едва стотина летателни часа зад гърба си. Това прави предизвикателството още по-голямо. Предстои ѝ да прелети морета, океани, пустини, джунгли, тундрата и тайгата на Аляска и Сибир, пилотирайки машина с тегло около 300 килограма. Основната цел на Зара не е да се окичи с рекорд, а да използва кратките мигове на слава, за да привлече вниманието на хората по света към въпросите за равенството между половете, и да вдъхнови повече момичета към постигане на по-високи цели в живота.

В следващите месеци Зара ще се опита да запише името си в историята на въздухоплаването, ще се срещне с много деца и младежи, ще даде безброй интервюта и ще бъде в световните новини. Тя, разбира се, ще се опита да върне жеста на спонсорите си под формата на популяризиране на марката.

Пътуването на Зара в реално време може да следите тук.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: