fbpx

Българските ВВС стартираха 2021 с полети с хуманитарна помощ за Хърватска

Снимка: Български ВВС

        Българските Военновъздушни сили (ВВС) стартираха 2021 с полети до Република Хърватска. Двата самолета C-27J Spartan излетяха тази сутрин (1 януари) от авиобаза „Враждебна“, натоварени с хуманитарна помощ за пострадалите при земетресението, което разтърси страната на 28 декември.

            Припомняме, че Хърватска беше разлюляна от земетресение от 5-а степен, което причини материални щети. На 29 декември отново бе регистрирано земетресение в Хърватия. Трусът бе със сила 6,3 според европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Първият трус бе последван от вторични, като два са били със сила над 4-а степен.

Епицентърът е на 46 km югоизточно от Загреб, в района на Петриня. Земетресението е с дълбочина 10 km. Трусът е продължил около половин минута и е усетен в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб. Земетресението е било усетено и в столиците на Сърбия – Белград, и на Босна – Сараево. Земетресението е усетено към 12,30 местно време и е продължило около 20 секунди. Най-близо до епицентъра са градовете Петриня и Сисак.

Снимка: Български ВВС

Загина 12-годишно дете в град Петриня, съобщава хърватска медия. Има много ранени. Земетресението предизвика срутване на сгради и всеобща паника. Няма данни за пострадали български граждани при труса, съобщиха от Външното ни министерство.

Според новинарския канал Н1 епицентърът е в град Петриня. В града са засегнати болницата и детска градина, в която в този момент не е имало деца. Според кмета на Петриня Даринко Думбович голяма част от града е разрушена. Вчера, 31 декември, зам.-командирът на 16 ТрАГ подп. Димчо Добрев заяви:

            „Имаме поставени задачи да изпълним полети до Хърватия, която знаете, че пострада при тежко земетресение. Ще доставим материални средства – 500 походни легла и 100 радиатора. Ще имаме два екипажа и един резервен. Разчитаме полетът да трае около 2 часа, като ще излетим на север през Румъния.“

            Очаквайте подробности!

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!