fbpx

Близо 20 компании потвърдиха участието си в първата среща за създаването на Асоциация на Българската Авиационна Индустрия

Снимка: Стефан Геков/Stefoto LBSF

На 8 октомври от 18:00 часа в Новотел – София ще се състои среща с представители на почти всички авиокомпании и заинтересовани фирми в авио-индустрията в България. Причината е създаването на изцяло новата Асоциация на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ). Инициатори са представители на няколко от водещите авиопревозвачи в България.

            Участие в мероприятието са потвърдили водещи имена в българската гражданска авиация като BH Air, GullivAir, Voyage Air, Fly2Sky, Electra Airways (AOC +145), Holiday Europe, Avio Delta, Sofema, Aero Sight авиобаза „Долна Митрополия“ като учебен център, учебни центрове NIMEX и Avio Center, International Aviation Services, Aero Technik BG, Planecare, GP Aviation, оператори на малки самолети, оператори с дронове, безпилотни самолети, конструкторски компании и т.н. Очаква се потвърждение от Tayaran Jet, Bulgarian Air Charter и други.

„Идеята на тази среща е да се създаде нов работещ орган, чрез който да се осъществява по-лесно не само вътрешната комуникация между авиокомпаниите, но и между авиокомпаниите и държавата като цяло. Да утвърдим проекта на създадения вече устав, чрез който далеч по-лесно да се случват нещата откъм административни процедури. Чрез АБАИ да се осъществява събиране и обсъждане на практики в други Европейски държавни администрации, които да се предлагат на нашата и на Министерството на транспорта. Веднъж на няколко месеца възнамеряваме да насрочваме срещи, на които да бъдат разглеждани някои от проблемите в българската авио-индустрия, да се приемат предложения и да се търсят начини за тяхното разрешаване. Сред целите ни е вдигане нивото на безопасност и авторитета на българската авиация.

Отправихме покана към почти всички авиокомпании и имаме потвърждение за присъствие на срещата от 90% от регистрираните у нас. Наред с гореспоменатите, участието си потвърдиха авиокомпании от бизнес авиацията като Paradox Jets и EGT Jet.

Наред с гореспоменатото, бихме искали в рамките на тази Асоциация да създадем и благотворителен фонд в помощ на пострадали или болни служители.“ – каза един от организаторите на мероприятието.

Медиен партньор на срещата е FlightZone.bg.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини