fbpx

Адмирал Ефтимов: Сред намерените останки е открит биологичен материал

Снимка: Кадър – бТВ

Сред намерените останки е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза. Това каза на брифинг във Варна днес, 10 юни, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Реакцията на военноморските сили е организирана и планирана в най-възможните кратки срокове с включване на кораби и вертолети от състава на авиобаза „Чайка“. В 00:45 ч. се загубва контакт, след което с настъпването на светлата част на денонощието и възможността да се проведе визуално наблюдение на вертолетите днес са открити части от спасително оборудване, отломки. Към 11.03 часа вчера започва събиране на останките. За съжаление, трябва да потвърдя, че сред намерените останки е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза“, каза той.

Ефтимов посочи още, че действията сега се насочват към намиране на черната кутия за самолета.

„Това е ключов момент, за да могат да се анализират причините и да може да продължи плановата летателна дейност на изтребителната авиация на Българската армия.“, допълни той.

Началникът на отбраната съобщи, че продължава на базата на анализа на намерените отломки търсенето в показания район, където се извършва обследване на дъното.

Припомняме, че малко след полунощ в сряда изтребител МиГ-29 с един пилот на борда изчезна от радарите при учение край Шабла. Открити са само отломки от самолета и спасителна жилетка. Към мястото на учението по спешност вчера заминаха премиерът Стефан Янев и военният министър Георги Панайотов. Тази сутрин е проведена среща с фирми и организации от морския бранш, които са предложили безвъзмездна помощ за търсенето. Адмирал Ефтимов обясни, че е създаден координационен щаб. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с площ 20 квадратни мили. В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“. В готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: