fbpx

Авиоистория: 28 ноември – първият изпитателен полет на българския КБ-6 „Папагал“

На 28 ноември 1940 г. е извършен първият изпитателен полет на КБ-6 „Папагал“ – първият серийно произвеждан двумоторен самолет в България, припомнят от Музея на авиацията в Крумово.

По проект на инженер Чезаре Павлавичина е създаден самолет Са-309 „Гибли“ като прототипът излита още в края на 1936 г. Снабден е с два шест цилиндрови двигателя „Алфа Ромео 115“ по 143kw. Конструкцията по крилата и предната част на тялото е дървена, а от пилотската кабина назад се състои от скелет със заварени стоманени тръби, покрити с плат. Кабината е с шест седалки. Предвидено е място за фотографска апаратура. Основното предназначение на самолета е превозването на военни материали, инсталации за фотографски апарати и др. Разузнавателният му вариант има клетки за 384 кг авиационни бомби и две неподвижни картечници „Сефат“ 7,7 мм калибър с по 500 патрона всяка. Са-309 „Гибли“ е с много добри летателни качества и се утвърждава като непретенциозна машина.

Във фабрика „Български Капрони“ – Казанлък са произведени серия от 24 машини с фабрични номера от 118 до 141, които получават наименованието КБ-6 „Папагал“. Разликата с италианските самолети „Гибли“, е че тук двигателите са заменени с по-мощните „Аргус“ 10С –3 осемцилиндрови, 240 к. с. с въздушно охлаждане. КБ-6 „Папагал“ влиза в редовна експлоатация към българските Въздушни войски като изпълнява свързочни, лекотоварни, транспортни и учебни задачи при обучение на летателен състав на бомбардировъчната авиация и на бордни радисти. Изпълнява и патрулни задачи за наблюдение на акваторията на Черно море по време на Втората световна война. Активно се експлоатира до 1946 г.

ТАКТИКОТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

  • Максимална скорост на полета – 265 км/ч
  • Пътна скорост – 220 км/ч
  • Максимална височина на полета – 6250 м.
  • Максимална далечина на полета – 1200 км.
  • Максимална продължителност на полета – 5,50 ч.
  • Максимална полетна маса – 2860 кг.
  • Разпереност на крилото – 16,2 м.
  • Дължина на самолета – 12,95 м.
Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!