fbpx

Авиоистория: 26 декември 1783 – Луи- Себастиан Ленорман извършва първото скачане с парашут в света

На 26 декември 1783 г. Луи-Себастиан Ленорман извършва първото скачане с парашут в света. Това припомниха вчера от Музея на авиацията в Крумово.

Роден на 25 май 1757 г. в гр. Монтпелие, Франция, Ленорман е химик, физик, изобретател и се счита за първия пионер в света на съвременния парашутизъм. На него приписват и въвеждането на термина „парашут”, който произхожда от гръцката дума „para”, която означава „против” и френската дума „chute” за „падане” – буквално авиационно устройство „срещу падане“.

Ленорман скача от кулата на обсерватория Монпелие с четири метров парашут с твърда дървена конструкция непосредствено пред тълпата, в която присъства и Жозеф-Мишел Монголфие. Преди да извърши демонстративния си скок пред публика, Луи-Себастиан Ленорман изпробва своите парашути, използвайки животни . Предназначението на парашута, Ленорман виждал във възможността да се помогне на хора, които се намират в горящи сгради.

Продължител на делото на Ленорман се явява Андре- Жак Гарнерес. Първият му скок от голяма височина с помощта на сгъваем балон е на 22 октомври 1797 г., а неговата съпруга Жана Женевиев Лаброс прави подобно скачане две години по-късно.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!